Vastuullisuus pääomamarkkinoilla

Yritysten yhteiskuntavastuu on nouseva trendi myös rahoitussektorilla. Sijoittavat tiedustelevat entistä enemmän vastuullisen liiketoiminnan sijoituskohteiden perään. Tähän tarpeeseen pankit ja rahoitusyhtiöt ovat alkaneet myös vastata.

Joidenkin tilastojen mukaan vastuullisen liiketoiminnan ympärille on syntynyt jo yli tuhat yksittäistä rahastoa Euroopassa. Kasvuvauhti on ollut huima, sille kymmenen vuotta sitten rahastojen määrä oli noin kahdessasadassa. Myös rahastojen hallinnoitavat rahamäärät ovat suuria. Globaalissa mittakaavassa näissä vastuullisen liiketoiminnan rahastoissa on tällä hetkellä yli neljätuhatta miljardia euroa sijoittajien rahaa.

Jotkin pankit ovat menneet vastuullisuusteemassa tätäkin pidemmälle. Esimerkiksi Bank Negara Indonesia mainostaa toimintaansa kestävän kehityksen edelläkävijänä. Vastuullisen toiminnan näkökulmasta pankki on ryhtynyt myös tekoihin. Se on liittänyt lainahakemuslomakkeeseen erillisen kysymyksen, jossa tiedustellaan hakijan rahankäyttöä vastuullisen liiketoiminnan näkökulmasta.

Kuten kyseiset esimerkit osoittavat, pääomamarkkinoilla on merkittävä vaikutus vastuullisen liiketoiminnan suuntaan. Mikäli kaikki rahoitusyhtiöt toimisivat samalla tavoin, vastuuttomasti toimivilta yrityksiltä katkaistaisiin siivet heti alkumetreillä.